Geschiedenis

Geschiedenis

Totstandkoming Dorpshuis “de Oude School” te Wieringerwaard

 Het dorpshuis van Wieringerwaard “de Oude School” is gevestigd in het gebouw waar van 1931 tot 2013 basisschool “de Tweewegen” was gevestigd. De oude school heeft enige tijd leeg gestaan, tot het gebouw in 2016 door de gemeente Hollands Kroon is overgedragen aan de Stichting Beheer Dorpshuis Wieringerwaard. In het voorjaar van 2017 is men met behulp van een aannemer begonnen het pand om te vormen tot een dorpshuis. Een deel van het sloopwerk en de afbouw en afwerking is gedaan door veel vrijwilligers die heel wat uren bezig zijn geweest.

De voormalige kleuterafdeling is afgebroken op het kleutergymlokaal na. De ingang is verplaatst naar de Populierenlaan, aan de achterzijde van het gebouw. Het parkeerterrein tussen “de Oude School” en de nieuwe school is uitgebreid.  De voormalige hoofdingang wordt niet meer gebruikt.

Er is van twee lokalen één grote zaal gemaakt waar men kan kolven en koersballen. Er is daardoor een grote ontmoetingsruimte ontstaan waarin een bar is geplaatst. Achter de bar is een keuken gekomen. Er is een mindervaliden toilet gemaakt. De beide zijlokalen zijn voor algemeen gebruik en hebben de namen Zwanenzaal en Pauwenzaal gekregen naar de twee vogels die verbonden zijn aan het dorp Wieringerwaard. De oude leerkrachtenruimte is omgevormd tot een kleine vergaderzaal. De gang heeft een hellingbaan gekregen voor rolstoelgebruikers en personen met een rollator, zodat deze bijna in het hele gebouw kunnen komen. Het lokaal naast de kleutergymzaal is een lees- en vergaderzaal geworden. De kleutergymzaal is toonzaal geworden voor Jury Groenveld, de woningstoffeerder uit Wieringerwaard.

De voormalige gymzaal en daarna oefen- en uitvoeringsruimte van de muziekvereniging is omgebouwd tot een theaterzaal.  Bij deze theaterzaal zijn twee kleine studio’s gemaakt. Vanaf heden zal niet alleen de muziekvereniging van de zaal gebruik maken, maar ook bijvoorbeeld de toneelvereniging en zangkoor Wieringerwaard. De naam van de ruimte is veranderd van de ‘Waert’ in de ‘Kaanzaal’. Het echtpaar Jacob en Maartje Kaan-Bakker heeft bij de bouw van de school (rond 1930) deze zaal als gymnastieklokaal aan de toenmalige gemeente Wieringerwaard geschonken. Het lokaal mocht door de school en door gymvereniging Olympia gebruikt worden. Helaas is Maartje Kaan kort voor de voltooiing van dit lokaal overleden.

Het gebouw is voorzien van energiebesparende ledverlichting. Overal is nu dubbele beglazing en alle zolders zijn geïsoleerd. Verder wordt de verlichting in de toiletten, de kasten en de gangen met behulp van bewegingsmelders geregeld. De vloeren zijn bekleed met een sterke pvc-vloerbedekking met houtmotief wat de ruimtes een warme uitstraling geeft en tenslotte is de houten vloer van de Kaanzaal geschuurd en gelakt.

De verbouwing is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Hollands Kroon en subsidies en schenkingen van Het Oranjefonds, het VSB fonds, het Prins Bernard Cultuur fonds, de Rabobank, de Blaauwboer Vries Stichting en vele gulle gevers uit de bevolking van Wieringerwaard en omstreken. Ook hebben verschillende bedrijven materiaal geschonken of tegen een sterk gereduceerde prijs geleverd, of flink korting gegeven op de kosten van de werkzaamheden.

Tenslotte moeten nogmaals de tientallen vrijwilligers genoemd worden die een groot deel van deze verbouwing hebben uitgevoerd.

Wieringerwaard kan er trots op zijn dat Dorpshuis “de Oude School” is gerealiseerd. Hierdoor is een karakteristiek gebouw behouden en hebben vele verenigingen een goed onderkomen gevonden.